«200 χρόνια Νεοελληνική Τέχνη»
Ψηφιακές ξεναγήσεις σε Εικονικό μουσείο


Μία ψηφιακή ξενάγηση σε έργα καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν τα πρώτα 200 χρόνια της Νεότερης Ελλάδας παρουσιάζει το πρόγραμμα «200 χρόνια Νεοελληνική Τέχνη». Παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών θα μπορούν να ξεναγηθούν σε ένα εικονικό μουσείο μαθαίνοντας την ιστορία των νεοελληνικών εικαστικών τεχνών.

Στόχος του προγράμματος είναι η μετάδοση και η διάδοση της Νεοελληνικής Τέχνης, η γνώση του ιστορικού παρελθόντος της χώρας μέσα από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από την εταιρεία Greek Global Culture Cooperation. Αποκλειστικός χορηγός της δράσης είναι η Mastercard και εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των εικαστικών, οι ετερόκλητες σκέψεις και επιρροές προάγουν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πολυφωνία, τη συνύπαρξη και το ομαδικό πνεύμα. Το πρόγραμμα προβάλλει τη διαχείριση των εικαστικών, μέσω της καλλιτεχνικής τους πρακτικής, των παρατηρήσεων και των συναισθημάτων τους στο πλαίσιο των συγκρούσεων που λάμβαναν χώρα στην κοινωνία. Με την τέχνη, οι καλλιτέχνες μετατρέπουν τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις σε ένα όραμα για έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο. Η επαφή και η γνωριμία με τις εικαστικές τέχνες και την ιστορία δίνει στα παιδιά αξίες απαραίτητες για να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν με τη σειρά τους μια δημοκρατική κοινωνία.
Οι ξεναγήσεις είναι προσαρμοσμένες στην ηλικιακή ομάδα που απευθύνονται, ο λόγος είναι απλός, κατανοητός και ο στόχος, πάντα, η απόλυτη κατανόηση από τα παιδιά.

Σε κάθε «ξενάγηση», η οποία διαρκεί όσο δύο διδακτικές ώρες, το πρώτο μέρος θα είναι μια προφορική παρουσίαση από την ιστορικό τέχνης Άννα Παντελάκου, με παράλληλη παρουσίαση έργων σε έναν ψηφιακό μουσειακό χώρο. Το δεύτερο μέρος, θα είναι μια διαδραστική καλλιτεχνική άσκηση με την τάξη και την ιστορικό
πάνω στο θέμα που παρουσιάστηκε.

Η Άννα Παντελάκου ασχολείται μεγάλο διάστημα με εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά και ο ιδρυτής της GGCC, Σταύρος Σταυρόπουλος, ήταν ο εμπνευστής του προγράμματος «Δημιουργική απασχόληση για
παιδιά στην Επίδαυρο», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Πρόγραμμα:
Στην ψηφιακή ξενάγηση «200 χρόνια Νεοελληνική Τέχνη» μπορούν να συμμετέχουν μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού από σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν, με μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών για τη σύνδεση του σχολείου με την ψηφιακή ξενάγηση (υπολογιστής, προβολέας, οθόνη, ηχεία).

Το πρόγραμμα διαρκεί από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου έως Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021.

Οι ημέρες προβολής για τα σχολεία είναι Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη, πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, ανάλογα με το ποια μέρα θα επιλέξει το κάθε σχολείο.

Πληροφορίες-Κρατήσεις για σχολεία: info@ggcc.gr

Οι Ψηφιακές Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν και μέσω της πλατφόρμας youtube για το ευρύ κοινό, δηλώνoντας συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης www.mcf.gr .

Δήλωση συμμετοχής σχολείων


Video